Každé dieťa môže byť reprezentantom!

30.12.2010 12:46

Medzi najpopulárnejšie rybárske disciplíny patrí určíte lov rýb na prívlač.

Oslovili sme preto toho najpovolanejšieho. Marián Weber je reprezentačný trénerom juniorov v LRU – prívlač.

1, Dieťa štartom v súťažiach si určite prehĺbi svoje vedomosti a hlavne veľa ďalších získa. Je stanovená spodná hranica pretekára v súťažiach a ako sú rozdelené jednotlivé kategórie?

Pri prívlači sa riadime ustanoveniami zákona a vyhlášky. V zásade sa môže pretekov zúčastniť každé dieťa od 6 rokov , ale do 15 rokov vyžadujeme doprovod rodiča resp. dospelej osoby , ktorá prevezme písomne zodpovednosť za pretekára.

Koľko pretekov ročne deti absolvujú.

Juniorské ligové súťaže mávajú spravidla 2 kola , takže je potreba rátať s min. 2 súťažnými víkendmi .  v tomto prípade sa jedna o súťaž družstiev  .Mimo toho  sa môžu juniori zúčastniť aj iných pohárových súťaži podľa vlastného uváženia.

Vrcholom sezóny sú Majstrovstva Slovenska juniorov  - jednotlivcov. Tento rok sme ich organizovali na Martinskom úseku Váhu. Takže podmienky mali juniori totožné s podmienkami napr. prvoligistov, ktorí mávajú svoje súťaže na tej istej trati.  Oproti doterajším pretekom na stojatých vodách,  tu už museli súťažiaci ukázať svoje naozajstne umenie . Zodpovedne môžem povedať , že vyhrali ti najlepší mladi vláčkari.

Vrcholom každej rybárskej sezóny u nás sú majstrovstvá Slovenska. Kto bol tento rok najlepší?

Ako som už spomenul , na vrcholnom podujatí sezóny  svoje kvality ziskom titulu Majster Slovenska  potvrdili v kategórii U14 Peter Augustin a v kategórii U18 Martin Kopálek.

Okrem pretekov na Slovensku majú šancu štartovať najlepší pretekári aj v zahraničí, prípadne až na majstrovstvách sveta?

Mimo slovenských súťaži sa zúčastňujú naši  juniori pravidelne aj medzinárodných Majstrovstiev Česka . V posledných 2 rokoch bodovali v kategórii U 18 Jakub Sedlak, ktorý získal zlatu medailu a Peter Augustín ktorý bol bronzový .

Majstrovstva Sveta juniorov sa zatiaľ neorganizujú. Prívlač je pomerne mlada disciplína aj v seniorskej kategórii a tak sa s rozšírením súťaži o juniorov na pôde medzinárodných rybárskych inštitúcii zatiaľ neuvažuje

Ako sa môže dieťa prihlásiť do súťaží usporadovaných SRZ?

V tímových súťažiach by mal byt minimálny počet 4 pretekárov v jednom družstve . V prípade menšieho počtu záujemcov z jednej organizácie doporučujem sa spojiť s juniormi z inej  organizácie a vytvoriť spoločný tím.

Na súťaže jednotlivcov sa stačí prihlásiť u organizátora súťaže.

Pri zaujme o súťaže treba  osloviť svoju materskú organizáciu, ktorá by mala  zabezpečiť registráciu  cez odbor športovej činnosti  na Rade SRZ

Čo by ste na začiatku pretekárskej činnosti poradili deťom alebo ich rodičom

Vývoj nádejného športovca až po jeho kvalitnú pretekársku činnosť vyžaduje veľa trpezlivosti a času . Deti by mali sa nemali báť chodiť na súťaže , kde pretekajú starší a skúsenejší pretekári. Tu môžu od nich pochytiť množstvo skúsenosti a trikov.

Dôležitá je tiež  úprava a výroba vlastných nástrah.

Do štádia  kvalitného pretekára sa dá dostať ak budú chodiť k vode s radosťou , úctou  k prírode  a s „otvorenými očami“ .

 Ďakujeme za rozhovor.

—————

Späť


Kontakt

Jaroslav Heler, Dávid Strečanský

heler@topvideo.sk
david@topvideo.sk


J. Heler 0905640287, 0333992101